Bolile şi chirurgia glandei tiroide

TBS-Italyanca-Blog-08-1200x483.jpg

Glanda tiroida este organul ın forma de fluture care secreta hormoni tirodieni (T3,T4) pozitionata pe linia medie a gatului şi pe ambele parti ale traheei. Hipotiroidismul este ca urmare a secretarii scazute de catre glanda, iar hipertirodismul, cunoscut ın popor sub numele de guşa toxica, apare urmarii secretiei excesive. In ea se poate dezvolta nodul şi cancerele asociate. Aceste boli pot fi inflamatorii, microbice sau  de origine autoimuna (tiroida Hashimato,Basedow Graves).

*Bolile inflamatorii şi autoimune sunt tratate cu medicamentatie dar guşele toxice nu raspund la tratament. Nodulii mari mari suspectati de cancer şi cei diagnosticati cu cancer sunt tratate chirurgical.

*Cel  mai importanta cauza ın formarea nodulilor este deficienta de iod ın apa

*Nodulii sunt evaluati cu o ecografie la gat şi printr-o biopsie prin aspiratie cu ac fin(FNAB).

*Noduli suspecti sau cei diagnosticati cu cancer se trateaza cu chirurgia.

In functie de localizarea şi dimensiunea tumorii şi nodulilor, pacientilor le este efectuata tiroidectomie totala bilaterala sau tiroidectomie totala unilaterala. Daca cancerul este extins pe ganglionii limfatici din gegiunea gatului sunt efectuate operatii de disectie pentru a curata glandele din gat.

Glanda tiroida este o interventie chirurgicala importanta datorita nervilor vocali adiacenti şi prezentei celor patru glande paratioride de marimea unei linte ce gestioneaza sistemul osos. Leziunea nervului vocal se dezvolta raguseala permanenta şi dificultati de respiratie. Prevenirea acestor probleme se face cu un dispozitiv de monotorizare care sa arate nervii si cu o interventie chirurgicala meticuloasa. Experienta chirurgicala este critica ın aceasta etapa.

Tratamentul chirurgical poate fi clasic sau ınchis, cum ar fi chirurgia laparoscopica(TOETVA). In metoda ınchisa,operatia se realizeaza prin intrarea pe gura. Scopul este  de a nu lasa cicatrici vizibile pe gat. In ziua de azi operatiile estetice sunt preferate de pacienti.

Ce ıi aşteapta pe pacienti dupa operatia de guşa?

Pacientii sunt pregatiti pentru ınterventia chirurgicala, inclusiv testele hormonale tiroidiene. Nivelurile hormonale trebuie sa fie normale dupa operatie. Operatia dureaza aproximativ doua ore. Trebuie facuta neaparat monotorizarea nervilor.

Daca nu sunt complicatii dupa o zi de internare pacientilor li se scot drenurile şi sunt externati.

*Rezultatul patologiei se evalueaza dupa o saptamana

*Pacientii diagnosticati cu cancer sunt ındrumati catre centrele de medicina nucleara pentru terapia cu iod radioactiv(terapıe cu atom)

*Se ıncepe medicamentatia şi se urmaresc pacientii care au rezultatul patologic negativ

Boli ale glandei paratiroide şi interventii chirurgicale

Acestea sunt glandele care secreta hormoni paratiroidian (PTH) ın marimea de 4 boabe de linte, doua la dreapta ,doua la stanga, pe glanda tiroida. Acestea regleaza metabolismul calciului din organism. Au un rol important ın formarea şi deteriorarea oaseler.

Aceste glande trebuie protejate ın timpul operatiilor chirurgicale. In plus exista adenoame ale glandei paratiroide care provoaca marirea şi secretia hormonala ın exces, iar tratamentul lor este chirurgical. Indepartarea chirurgicala a structurilor numite adenoame ofera un tratament definitiv.

Tratamentul se face prin interventie chirurgicala deschisa sau cu metoda laparascopica ınchisa. Indepartarea glandei corect şi protejarea nervilor este esentiala ın operatia chirurgicala.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


turkish-batiatric-surgery-logo-alternative-white


În cuvinte scurte


Healmedy vă oferă o varietate de servicii medicale. Chirurgia bariatrică este una dintre cele mai importante pe care le oferim pacienților noștri. Dacă aveți nevoie de ajutor în legătură cu unele servicii medicale. Ne puteți contacta despre asta




Abonati-va


Înscrieți-vă la newsletter-ul Healmedy pentru a primi toate noutățile și reducerile de la Healmedy



    Copyright 2022. All rights reserved.