Hipertesiune şi nutritie

TBS-Italyanca-Blog-03-1200x483.jpg

Sangele pompat ın organism de ventriculul stang al inimii face o presiune asupra vaselor de sange prin care trece. Vasele de sange raspund la aceasta presiune cu o rezistenta. Punctul cel mai ınalt cand inima se contracta se numeşte presiune sistolica şi punctul cel mai scazut cand inima se relaxeaza se numeşte presiune distolica.

Presiunea arteriala este o boala atunci cand presiunea din vasele de sange creşte. Pentru a asigura circulatia,inima munceşte mai mult asigurandu-se ca face fata presiunei arteriale crescute. Pentru ca tensiunea arteriala sa fie normala presiunea sistolica trebuie sa fie sub 120 mmHg iar cea distolica sub 80 mmHg. Prevelanta tensiunii arteriale ın populatie este ıntre 30-45% şi creşte odata cu varsta. Dat investigatiilor, hipertensiunea se observa la unul din trei adulti.

Evaluarea tensiunii arteriale:

                                                Evaluarea tensiunii arteriale

 

Categorie                                           Sistolic mmHg                               Diastolic mmHg

İdeal dorit                                          120 şi sub                                       sub 80

Precursor hipertensiune                  120-139                                          80-89

Hipertensiune de gradul 1                140-159                                         90-99

Hipertensiune de gradul 2               160 şi mai mare                             100 şi mai mare

 

 

Numarul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune creşte datorita cauzelor de: activitate fizica insuficienta, consum de alcool,excesul de greutate corporala şi gestionarea slaba a stresului. Tensiunea arteriala este afectata şi de alimentatie. Deci, trebuie asigurata o nutritie adecvata şi echilibrata. Factorii luati ın considerare pentru stilul de viata şi alimentatie:

-Exercitiile fizice regulate sunt importante ın prevenirea şi tratamentul hipertensiunii. De aceea se recomanda sa faceti sport cel putin trei zile pe saptamana.

-Consumul acizilor graşi saturati este ın creştere la nivelul mondial. Reducera acestora duce la scaderea nivelului colesterolului LDL şi colesterolului total. Ghidurile dietice internationale au raportat ca acizii graşi saturati trebuie ınlocuiti de acizi graşi nesaturati ın alimentatie.

-Legumele cu frunze verzi trebuiesc incluse ın programul de alimentatie datorita continutului de potasiu (K).

-Alimentele care contin cereala sunt importante ın alimentatie pentru aportul adecvat de minerale şi fibre.

-İndexul de masa corporala (İMC) trebuie tinut la intervalul ideal

-Trebuie limitat consumul de alcool, femeile un pahar,barbatii doua pahare

-Cel putin de doua ori pe saptamana trebuie consumat peşte sau suplimente cu ulei de peşte, acesta este important pentru controlul tensiunii arteriale

-Nu trebuie consumate alimente ce contin zahar rafinat

-Consumul mare de sare (conserve , muraturi, prajeli), prin creşterea hipertensiunii creşte şi riscul de boli cardiovasculare. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumul de sare mai mic de 5gr pe zi

-Consumul adecvat de fructe şi legume care contin potasiu ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arteriala

-Planul de nutritie trebuie facut avand ın vedere obiceiurile culturale.

-Se ştie ca dietele bogate ın fibre sunt asociate cu riscul BCV. Conform raportului din 2015 al Consiliuiui Consultativ Ştiintific al Nutritiei (SANC) s-a raportat ca fiecare 7 grame de fibre consumate reduce riscul de BCV cu 9 %.

-Consumul insuficient de calciu creşte riscul de hipertensiune arteriala. De aceea trebuie acordata o mare atentie consumului zilnic de lapte, iaurt şi branza cu continut scazut ın sare.

-Controalele regulate de sanatate trebuiesc efectuate la timp.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


turkish-batiatric-surgery-logo-alternative-white


În cuvinte scurte


Healmedy vă oferă o varietate de servicii medicale. Chirurgia bariatrică este una dintre cele mai importante pe care le oferim pacienților noștri. Dacă aveți nevoie de ajutor în legătură cu unele servicii medicale. Ne puteți contacta despre asta




Abonati-va


Înscrieți-vă la newsletter-ul Healmedy pentru a primi toate noutățile și reducerile de la Healmedy



    Copyright 2022. All rights reserved.