Obezitatea In General

TBS-Italyanca-Blog-27-1200x484.jpg

Obezitatea este o boala cronica caracterizata printr-un exces de masa corporala şi este ın creştere pe plan mondial. Alimentatie dezechilibrata, activitate fizica insuficienta, factorii genetici, tulburari de somn, tulburari endocrine sunt un factor de risc ın privinta obezitatii.

Obezitatea este un proces nesanatos din punct de vedere metabolic şi multe din organe sunt influentate ın corpul uman. Impreuna cu aceasta poate provoca boli: diabet, accident vascular cerebral, cancer osteoartrita şi vezica biliara.

Obezitatea este o boala care poate fi tratata cu dıeta sau programe de exercitii fizice. Persoanele cu un grad de obezitate avansata pot dezvolta complicatii,de aceea trebuiesc tratate cu recomandarile doctorului şi pot fi aplicate metode de chirurgie bariatrica cum ar fi: bypass gastric, balonul gastric, sleeve gastric şi botox gastric.

La evaluarea obezitatii este folosita calcularea indicelui de masa corporala (İMC) (Schema 1). İMC se obtine prin ımpartirea greutatii ın chilograme la ınaltime ın metri la patrat. Conform acestui rezultat, cei cu indicele de 30 sunt obezi,cei cu indicele mai mare de 40 sunt obezi morbid.

İndice de masa corporala                                     Status

18.5 kg/m2                                                                    Slab

18.5-24.9 kg/m2                                                            Normal

25-29.9 kg/m2                                                                Gradul 1 de obezitate

35-39.9 kg/m2                                                                 Gradul 2 de obezitate

40 kg/m2 şi mai mare                                                      Gradul 3 de obezitate(morbid)

 

5 Factori de risc pentru obezitate:

Nutritia:

Cea mai evidenta cauza a obezitatii este aportul dezechilibrat de energie. Excesul de energie este transformat de organism ın grasime şi depozitat. Studiile arata ca exista o corelatie pozitiva ıntre o dieta bogata ın grasimi şi obezitate. In mod similar, consumul de carbonhidrati simpli, saritul peste mese,  mancatul şi bautul rapid, consumul ın exces de alcool, gustarile ıntre mese, prajirea şi consumul de produse de patiserie provoaca creşterea greutatii corporale. Potrivit unui studiu din Statele Unite ale Americii (SUA) s-a constatat ca exista o creştere suplimentara  a aportului de energie cu 600 Kcal ın ultimii 40 de ani. Aceasta explica şi creşterea ratelor de obezitate.

Mediul chimic:

Apa, aerul şi pamantul sunt expuse la poluare ca rezultat al productiei industriale. Substantele chimice la care este expusa toata populatia afecteaza greu sistemul digestiv. Exista ın special o relatie stransa ıntre metatele grele şi obezitate. In procesul de producere a alimentelor ambalate ,bisfenolul A şi fitatii din structura plasticulului trec ın alimente. Aceste substante sunt asociate cu deteriorarea metabolismului lipidic şi cu obezitatea.

Factori genetici:

Factorii genetici ocupa un mare rol ın dezvoltarea obezitatii. In 1962 prin ” ipoteza genei trifty” s-a dezvaluit relatia dintre diabet şi genetica pentru prima data. S-a observat ca organismul tine sa depoziteze nutrienti ca urmare a consumului crescut ıntr-o perioada hrana este abundenta fata de perioada cand hrana nu este abundenta ,aceasta fiind frecventa la bastinaşii obezi cu diabet tip 2 din Pima.

Stres:

Exista diferite tipuri de stres şi unele dintre ele provoaca obezitate. Stresul emotional este pe primul loc. La unii pacienti cu depresie a fost detectata o creştere a greutatii corporale cu o rata ıntre 10%-20%. Deasemenea la persoanele cu depresie sezoniera  a fost observata creşterea ın greutate. Acest tip de depresie se localizeaza la persoanele care traiesc ın tarile de nord unde nu exista suficiente beneficii de soare ın lunile de iarna.

Boli endocrine şi metabolice:

In general bolile endocrine duc la aparitia obezitatii. Sindromul Cushing cunoscut cu creşterea glucocorticoizilor este cel mai frecvent caz al obezitatii endocrine. La aceşti pacienti dupa tratamentul cu glucocorticoizi  se observa creşterea ın greutatea corporala cu 25-50 kg.

Pe langa aceasta hipotiroidismul creeaza rezistenta la pıerdera ın greutate mai degraba decat sa provoace obezitate. Cu un program adecvat de tratament medicamentos şi nutritie  aceasta situatie poate fi eliminata.

10 sfaturi nutritionale care previn obezitatea:

Pentru prevenirea şi solutionarea prevelantei crescande ale obezitatii sunt multe strategii. Schimbarea conditiilor de mediu, obiceiurile alimentare şi activitatea fizica insuficienta sunt factori care duc la obezitate dar pot fi preveniti.

-Creati un program de nutritie sub controlul unui nutritionist.

-Acordati o mare importanta activitatii fizice regulate.

-Preferati produsele organice şi cele facute manual celor gata preparate.

-İncludeti fructele şi legumele ın dieta dumneavoastra.

-Stati departe de prajeli şi produse de patiserie.

-Preferati apa şi bauturile fara zahar ın locul celor carbogazoase şi zaharoase.

-Preferati branza şi iaurtul fara grasimi.

-Nu va alimentati cu fast-food.

-Acordati importanta consumului zilnic de apa.

– Aveti grija de consumul sanatos de grasimi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


turkish-batiatric-surgery-logo-alternative-white


În cuvinte scurte


Healmedy vă oferă o varietate de servicii medicale. Chirurgia bariatrică este una dintre cele mai importante pe care le oferim pacienților noștri. Dacă aveți nevoie de ajutor în legătură cu unele servicii medicale. Ne puteți contacta despre asta




Abonati-va


Înscrieți-vă la newsletter-ul Healmedy pentru a primi toate noutățile și reducerile de la Healmedy



    Copyright 2022. All rights reserved.